marți, 17 martie 2015

termeni folosiți în blogging și social-media

Articolele publicate pe bloguri se pot grupa pe categorii, pentru o mai bună organizare. Categoriile sunt asemănătoare folderelor din Windows. De asemenea, fiecare articol se poate "eticheta" folosind cuvinte-cheie numite și tag-uri. Aceste etichete se referă la conținutul articolelor și ajută la găsirea cu ușurință de către motoarele de căutare a conținutului publicat pe blog cu etichete atașate.

În conținutul articolelor de pe blog se pot insera link-uri permanente spre alte bloguri, iar acestea vor avea ca rezultat creșterea poziției blogului link-uit în comunitatea bloggerilor.

Zelist.ro (care monitorizează blogosfera și presa online) calculează săptămânal rankingul unui blog adunând contribuțiile blogurilor care linkează spre el și contribuția postărilor linkuite pe care s-a dat click. Spre exemplu, dacă dați click pe Marius veți fi redirectat spre jurnalul lui Marius Oliviu de pe wordpress. De asemenea, puteți seta ca un grup de cuvinte, respectiv ce filme văd, să linkeze spre un blog anume. Se poate folosi și alte cuvinte cum ar fi descrierea site-ului, de exemplu Biblioteca de filme linkează spre https://cartidereferinta.wordpress.com.

Întâlnim tag-urile sau hashtag-urile și în social-media. Putem tag-ui pe cineva din lista noastră de prieteni, dacă persoana are setată opțiunea Allow tags pe Facebook, iar postarea în care tăg-uim pe prietenul nostru (care poate fi, spre exemplu, o fotografie în care apare și el) va apărea pe wall-ul său. Se poate ca acesta să permită tag-uirea dar să nu permită postări pe wall, însă va fi notificat că l-am menționat într-o postare.

În mod normal postările pe Facebook nu sunt indexate de motoarele de căutare, de aceea nu putem căuta / urmări postări după un anumit criteriu. Totuși, pentru ca să putem organiza cumva informația pe Facebook, ea se poate alinia după anumite coordonate, folosind semnul # urmat de un grup de litere. De exemplu folosind hash-tagul #RecomandariSerialeBune găsim grupate toate postările de pe Facebook care au atașate acest grup de cuvinte


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu